Vraag en antwoord

Omdat we nogal veel dezelfde vragen krijgen zetten we de meest gestelde voor u op een rijtje:

– Hoeveel keer per week kan ik trainen als ik lid ben?

3 keer per week.

– Wat is het risico op blessure?

Een verstuikte vinger is nooit uit te sluiten maar gezien de nadruk op verantwoord trainen ligt is het risico beperkt. Van bij het ontstaan van Protect! is er geen enkel ernstig incident geweest. Hier en daar wel een kneuzing en blauwe plek. Voetbal is gevaarlijker.

– Ik wil rustig kunnen trainen zonder al dat machogedoe, kan dat?

Ja, absoluut. Tijdens onze selectie weren we ongewenste elementen. En als later blijkt dat we ons hebben vergist vliegen ze er alsnog uit. Naast veiligheid is ook sfeer een belangrijk element.

– Is Krav Maga gevaarlijk?

Ja. Daarom laten we ook niet iedereen toe.

– Wat is het verschil tussen jullie en andere groepen en federaties?

Onze aanpak. We streven naar een snelle progressie. Bij ons bent u een klant / leerling. U komt om iets te leren en het is onze taak om dat op een efficiënte manier aan te pakken. Geen stoere verhalen maar feiten, geen tovenarij en ingestudeerde dansjes maar werkende technieken en concepten. Geen 400 technieken maar een beperkte set, geen tientallen examens maar 3 niveaus.

– Wie volgt er zoal les bij de Protect! ?

We hebben ongeveer 50 leerlingen in trainen op beide locaties. Een gemengde groep van verstandige mensen.

– Zijn er ook vrouwen?

Ja.

– Ik heb jaren Karate / Thaiboks / MMA gedaan, kan ik dan sneller een hoog niveau bereiken?

Neen, u zit namelijk met een hoop slechte gewoonten die u moet afleren. Hoe langer u een een vechtsport hebt gedaan hoe moeilijker het voor jou zal zijn om een hoger niveau te bereiken.

– Ik ben een goed thaibokser / MMA vechter kan ik nog iets leren?

Ja, Thaiboks of MMA is super maar het zijn sporten, er zijn regels. Bij ons zijn er enkel trainingsregels. Krav Maga is zelfverdediging, Thaiboks of MMA niet. Thai en MMA kunnen wel een goede aanvulling zijn op Krav Maga.

– Mijn BMI swingt de pan uit, is dat een probleem?

Wel voor uw gezondheid, niet voor uw deelname aan Krav Maga trainingen en lessen. In principe zou iedereen Krav Maga moeten kunnen beoefenen. Het is een misvatting dat u sterk, fit en gespierd moet zijn om u redelijk te kunnen verdedigen. Daarmee beweren we niet dat fit zijn niet kan helpen.

Ik heb al tegen 5 man gevochten en daar was zelfs 2 man bij met een mes, ik heb ze allemaal in prak geslagen. Kan ik bij u komen trainen?

Neen, blijf thuis en zet nog een Rambo film op.

Kan ik bij Protect! arrestatietechnieken leren?

Natuurlijk, als u een dienstkaart heeft van de politie of als u kunt aantonen dat u als militair in een gevechtseenheid zit… we leren u dan net iets meer dan wat er in het handboek ‘handboeien’ staat en we leren u zelfs omgaan met de wapenstok als u dat wenst. We doen dat in besloten extra sessies waar burgers strikt niet welkom zijn in samenwerking met de collega’s van het EKMA.

– Hoe lang duurt het eer je iets bereikt in Krav Maga?

Dat hangt af van uw inzet en aanwezigheid. Na ongeveer 40 lessen zou u de basistechnieken moeten kennen. Nog eens 40 lessen later zou u ze ook moeten kunnen toepassen en zou u voldoende inzicht moeten hebben om een onverwachte stresssituatie de baas te kunnen. Als u consequent 2 keer per week komt trainen duurt het nog geen jaar eer u op een redelijk niveau zit.

– Ik ben nu sensei in een oosterse vechtsport, kan ik volgende maand instructeur worden?

Neen, u zult net als iedereen het parcour moeten doorlopen.

Waarom vraagt u geen bewijs van goed gedrag en zeden?

Omdat zo’n bewijs niks zegt, niets kan voorkomen dat een totaal geestelijk gezond mens plots doorslaat en niks zegt dat iemand die vroeger ooit eens een fout heeft gemaakt diezelfde fout 2 keer zal maken. Het vragen van zo’n bewijs is een beetje hypocriet. Onze selectieprocedure is simpel en onze opvolging ook. Wie niet in de groep past komt er niet in. Zonder discussie. Wie na verloop van tijd op ons systeem begint te werken vliegt eruit.