Wat is Krav Maga?

Krav Maga ontstond in Israël en is het officiële gevechtsysteem van de IDF, de Israëli Defence Forces. De man die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het Krav Maga Imrich ‘Sde-Or’ Lichtenfeld die we verder Imi noemen ontwikkelde het systeem (dat voor zijn komst bij de IDF al bestond) door.

Toen Imi met pensioen ging paste hij het systeem aan voor burgers. Hij legde de  nadruk op veilig wegkomen. Zijn slogan was “So one may walk in peace”.

Na Imi’s  dood ontstonden tientallen groepen en federaties die claimden het originele Krav Maga te verspreiden. De ene al meer succesvol dan de andere. De ene al meer beïnvloed door Oosterse vechtsporten dan de andere. Plots doken overal leerlingen op van Imi, met door hem getekende erkenningen.

Plots werd iedereen die ooit met hem op de foto had gestaan meester of grootmeester. Er kwam een wildgroei aan federaties en elk van de oprichters van die federaties claimde het meesterschap in het originele Krav Maga.

We kunnen ons de vraag stellen of Imi in zijn laatste levensjaren wel nog wist wat hij precies tekende?

De opvolger van Imi bij de IDF, de inmiddels overleden Eli Aviksar hield zich wel aan het originele systeem en richtte KAMI, de Israëli Krav Magen Association op. Ook Eli’s opvolger bij de IDF en leerling Boaz Aviram is het originele Krav Maga trouw. Aviram houdt zich nog steeds consequent aan de 21 uur opleiding.

Bijna alle anderen maakten van het Krav Maga een mengeling van enkele Krav Maga principes en technieken uit Braziliaanse Jiu Jitsu, Thaiboks, Karate of Judo. Sommigen verlieten zelfs helemaal het pad van Krav Maga en verkochten een soort Fairbairn Close Combat (het originele Amerikaanse systeem) gemengd met een Oosterse vechtsport als Krav Maga. Ze claimden militaire titels, verzonnen heldendaden en gooiden een systeem op de markt dat kant noch wal raakt.

Het simpele systeem werd een gedrocht met soms tot 400 technieken waarvan het merendeel niks meer met Krav Maga had te maken.  De reden daarvoor is niet ver te zoeken: geld. Er valt weinig te verdienen met een 21 uur durende opleiding en je moet steeds op zoek naar nieuwe klanten. Het Dojo model met honderden technieken en een uitgerokken graderingsysteem is financiëel veel interessanter. Dit gekoppeld aan merchandising, een verplichte dure outfit en een franchise systeem bleek zelfs big business. Zo big dat één van de zelfverklaarde meesters Krav Maga zelfs als merknaam deponeerde.

Krav Maga werd het nieuwe Tae Bo met als gevolg dat nog meer avonturiers zich op de nieuwe hype stortten. Vooral mensen uit de Oosterse vechtsporten bleken interesse te tonen. Goede sensei’s werden slechte Krav Maga instructeurs.

Het originele Krav Maga is een verzameling van strikte principes, concepten en basistechnieken die kunnen dienen als fundering voor specifieke cursussen. De technieken kunnen worden uitgebreid met gevechtsbewegingen uit andere systemen zolang die bewegingen getoetst werden aan de principes en concepten.

Dat alles geeft Krav Maga een evolutief karakter en zorgt ervoor dat ook specifieke doelgroepen bediend kunnen worden. De basis is dezelfde maar de trainingsintensiteit of afwerking kan gemakkelijk worden aangepast.

In principe zou iedereen in 21 uur de basis moeten snappen en de technieken moeten kunnen uitvoeren. Alles wat daarop volgt is uitdieping van een deel van die opleiding (zoals geweldbeheersing), alternatieve afwerking, training of een opleiding tot instructeur.

Krav Maga maakt gebruik van intuïtieve reacties, natuurlijke bewegingen en wetenschap. Bij Krav Maga leer je geen ingewikkelde bewegingen omdat je die moeilijk onthoudt als je onder stress staat. En omdat dan op de koop toe je fijne motoriek wegvalt gebruik je bij Krav Maga bijna uitsluitend grofmotorische bewegingen.